CZYTELNIA
Brak czasu a dieta
Jak poradzić sobie w zapracowane dni aby nie podjadać? 1. Zjedz obfite i sycące śniadanie, aby uniknąć nagłych napadów głodu. 2. Zabierz ze sobą świeże i suszone owoce, orzechy, pieczywo razowe i/lub jogurt naturalny (na drugie śniadanie lub/i na podwieczorek). 3. Zrób większą porcję sałatki dzień wcześniej na kolację i zabierz w pudełku (na drugie […]
Dlaczego jemy?
Odżywianie, jako jedna z fundamentalnych potrzeb każdego człowieka, służy przede wszystkim zaspokojeniu zapotrzebowania na energię i niezbędne składniki odżywcze, dostarczając także oczekiwanej satysfakcji sensorycznej. O tym czy coś zostanie zaakceptowane i spożyte przez człowieka, obok czynników kulturowych, religijnych i ekonomicznych, decyduje pożądalność bodźców zmysłowych i nasze preferencje pokarmowe. Emocjonalne reakcje na bodźce pochodzące z żywności mogą mieć […]
Brak czasu a dieta
Dlaczego jemy?
Odżywianie, jako jedna z fundamentalnych potrzeb każdego człowieka, służy przede wszystkim zaspokojeniu zapotrzebowania na energię i niezbędne składniki odżywcze, dostarczając także oczekiwanej satysfakcji sensorycznej. O tym czy coś zostanie zaakceptowane i spożyte przez człowieka, obok czynników kulturowych, religijnych i ekonomicznych, decyduje pożądalność bodźców zmysłowych i nasze preferencje pokarmowe. Emocjonalne reakcje na bodźce pochodzące z żywności mogą mieć charakter wrodzony lub nabyty (wyuczony). Uważa się, że wrodzony charakter ma odczuwanie smaku słodkiego jako przyjemny, a smaku gorzkiego jako nieprzyjemny. Początkowo u niemowlaków smak kwaśny również jest odczuwany jako nieprzyjemny, natomiast smak słony jako neutralny. Wraz z rozwojem dziecko nabywa nowe doświadczenia smakowo – kulinarne przez co modyfikowane są określone preferencje smakowe. Preferowanie określonych produktów spożywczych pojawia się zwykle poprzez skojarzenie własności sensorycznych właściwych dla produktu z sytuacjami, w których produkt był spożywany, częstością jego spożywania oraz efektów występujących po spożyciu i na te preferencje silnie wpływa środowisko i doświadczenie.
Smakowitość jest proporcjonalna do przyjemności, którą odczuwa się, jedząc określony posiłek. Zależy ona od własności sensorycznych produktu spożywczego, a zwłaszcza jego smaku. Produkty słodkie i zawierające duże ilości tłuszczu mają niezaprzeczalne walory smakowe i są przyczyną wystąpienia po ich spożyciu reakcji przyjemności (ale przy ich nadmiernej konsumpcji występuje uczucie ospałości i niekiedy otępienia). W przeżywaniu tych doznań pośredniczy mózg. Zatem żywność nie jest tylko źródłem składników odżywczych, ale również jest spożywana dla przyjemności.
Czynniki biologiczne wpływające na wybory żywieniowe mają duże znaczenie i, wśród wielu innych czynników, decydują o dobrowolnych decyzjach dotyczących co, kiedy i w jakich ilościach spożywamy. Dlatego tak ważne jest by od najmłodszych lat kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe, a zmiany sposobu żywienia u dorosłych powinny uwzględniać nie tylko aspekty związane ze zdrowiem fizycznym, ale również brać pod uwagę przyjemność związaną z jedzeniem oraz wiele innych czynników demograficznych, ekonomicznych i społeczno-kulturowych.